מה הסימנים שיש לתינוק שלכם חוסר בברזל?
ברזל חיוני לייצור ההמוגלובין (החלק בכדוריות הדם האדומות הנושא את החמצן לתאי הגוף) ולהתפתחות המוח. ברזל נחוץ במיוחד כשמתרחשות קפיצות גדילה, כמו בין 9 ו-24 חודשים. לעתים קפיצת גדילה גורמת לכך שהתינוק אינו מקבל את כמות הברזל לה הוא זקוק. חוסר בברזל עלול לגרום לתינוק לפתח אנמיה שעלולה להשפיע על רמות האנרגיה שלו ועל יכולתו ללמוד כישורים בסיסיים. לא צריך לחשוש, אבל בהחלט מומלץ שתטפלו.
סימני חוסר בברזל יכולים לכלול עור חיוור, עייפות יוצאת דופן, דופק מהיר, רגזנות, לשון כואבת או נפוחה, אבדן תיאבון וציפורניים שבירות. אלה התסמינים המוכרים, ואולם כדאי להדגיש כי לתינוקות רבים עם אנמיה אין תסמינים בכלל.
לפי הנחיות משרד הבריאות בישראל החל מגיל 4 חודשים יש לתת לתינוקות 7.5 מ"ג ברזל עד גיל 6 חודשים, ו-15 מ"ג ברזל עד גיל 18 חודשים, במידה וביצעתם ספירת דם בגיל 12 חודשים והיא תקינה ניתן להתייעץ עם הרופא ילדים לגבי המשך מתן תוספת ברזל.
מתוך המדריך להזנת התינוק והפעוט
אילו מזונות עשירים בברזל מומלץ שתתנו לתינוק שלכם
נדיר למצוא חוסר בברזל אצל תינוקות המוזנים בהנקה בלבד. מכיוון שהברזל שבחלב האם נספג היטב לעומת הברזל שיש בבתמ"ל או במזונות אחרים. כשאתם מאכילים את התינוק שלכם מבקבוק או מתחילים לתת לו מזון מוצק, כדאי לשים לב שהתמ"ל שלו מועשר בברזל ולתת לו כמה שיותר מזונות עשירים בברזל. למשל: בשר אדום, עוף ודגים. אם אתם צמחונים או טבעונים, את ודאי מודעים עד כמה חשוב להרבות באכילת ירקות עלים ירוקים, קטניות, פירות יבשים, ביצים. וכן, דגנים מועשרים המכילים גם הם ברזל, למרות שברזל זה אינו קל לספיגה באותה מידה כמו זה שמקורו במוצרים מן החי.