תנוחות לידה

נוחות היא המפתח

כל מה שצריך לדעת על תנוחות לידה

חשש מפני הלידה הוא דבר טבעי. הבנת האפשרויות שלך והיתרונות של תנוחות לידה שונות יכולה לעזור לך להרגיש מוכנה יותר. חשוב גם לדעת למה לצפות אם את זקוקה ללידה מכשירנית, לניתוח קיסרי, למקרה שהדברים לא יתנהלו כמתוכנן.

התנוחה המתאימה

במהלך הלידה, ישנן תנוחות מסוימות שיכולות להקל על תהליך הלידה. הדבר החשוב ביותר הוא שתרגישי בנוח ככל האפשר. אל תחששי להתנסות. ישיבה זקופה, שבה את יכולה לנוע בחופשיות ולשנות תנוחות היא טובה יותר עבורך ועבור תינוקך. ככל שהלידה מתקדמת, התינוק שלך עסוק בתמרון דרך תעלת הלידה, וכדאי לתת לגוף יכולת להגיב לתחושות המשתנות.

עמידה

כשהלידה מתחילה, ודאי תרגישי קצת חוסר מנוחה, ותרצי להיות בתנועה. זו הסיבה שנשים רבות מעדיפות לעמוד על רגליהן. הישענות על מיטה, קיר או על הפרטנר/ית ללידה תפחית את המשקל שנושאות הרגליים ותהיה פחות מעייפת.

היתרונות של עמידה

  • עוזרת להרחיב את האגן ולהביא את התינוק לתנוחה הנכונה1
  • מגדילה את הסיכויים ללידה קצרה יותר2
  • עבור חלק מהנשים, עמידה מקלה על הכאב
  • עמידה זקופה רותמת את כוח הכבידה לצד שלך ודוחפת את התינוק כלפי מטה. 

כריעה

חלק מהנשים חשות דחף טבעי לכרוע במהלך הלידה. למרות שזו אינה תנוחה קלה לתחזוקה והיא יכולה להפעיל לחץ רב על הברכיים והגב, את יכולה לקבל תמיכה פיזית מהפרטנר/ית שלך ללידה או לבקש מהגורם הרפואי כדור פיזיו או שרפרף.

היתרונות של כריעה

  • מרחיבה את האגן, נותנת לתינוק יותר מקום להסתובב ולזוז
  • מאפשרת לך להעביר את המשקל בחופשיות מצד לצד
  • גורמת למשקל הגוף שלך להפעיל לחץ על הרחם, דבר שאמור להקל על הדחיפה
  • כמו עמידה, הכריעה רותמת את כוח הכבידה לטובתך

לידה מכשירנית

אם התינוק שלך זקוק למעט עזרה נוספת כדי להתקדם בתעלת הלידה בשלבים המאוחרים יותר של הלידה, הגורם הרפואי עשוי להציע לידה מכשירנית, שבה נעשה שימוש במכשיר ואקום או במלקחיים.

ישנן סיבות שונות לצורך בלידה מכשירנית3:

  • את עייפה מכדי לדחוף
  • התינוק שלך נמצא בתנוחה לא טובה 
  • הצירים שלך נחלשו
  • את דוחפת כבר זמן מה, והתינוק שלך מתעייף ונמצא במצוקה
  • יש חשש לגבי קצב הלב של התינוק שלך

שימוש במכשיר ואקום

במהלך סוג זה של לידה בסיוע מסוג זה, מכשיר ואקום יוצמד לראשו של התינוק בתעלת הלידה. רמת היניקה נשלטת בבטחה עם משאבה, וכשאת דוחפת בהתכווצות הבאה שלך, מכשיר הוואקום ימשוך גם כן, כדי לעזור ליילד את התינוק שלך. בדרך נעשה במכשיר הוואקום שימוש עד שלוש פעמים, כדי למנוע פגיעה בתינוקך4.

שימוש במלקחיים

המלקחיים הם מכשירים מתכתיים המזכירים בצורתם כפות, שאוחזים בראשו של תינוקך ועוזרים למשוך אותו החוצה במהלך ההתכווצות1. בלידת מלקחיים, לרוב הגורם הרפואי נדרש לבצע חתך מבוקר כדי לפנות מקום לראש התינוק ולמנוע נזק נוסף לרקמות הרכות שלך. בזמן שאת דוחפת, הגורם הרפואי ימשוך בעדינות את התינוק כדי להנחות אותו בדרכו החוצה. ייתכן שתזדקקי להרדמה מקומית, מכיוון שהפעולה עלולה להכאיב. לידת מלקחיים בדרך כלל מתבצעת בחדר ניתוח, למקרה שהתינוק לא יצא ויהיה צורך בניתוח קיסרי 4.

ללא תלות בסיבה ללידה המכשירנית, הגורם הרפואי יסביר לך מה קורה ויוודא שאת יודעת בדיוק מה מתרחש.

ניתוח קיסרי

בניתוח קיסרי התינוק שלך מוצא מרחמך דרך חתך שנעשה בבסיס הבטן שלך, ממש מתחת לקו הביקיני 5. למעט אם יש סיבה מסוימת לתכנון ניתוח קיסרי מראש, סביר להניח שהוא לא יהיה חלק מהציפיות שלך ללידה.

מה קורה במהלך ניתוח קיסרי

רוב הניתוחים הקיסריים מבוצעים בהרדמה אזורית שבה את מורדמת מהמותניים ומטה, באמצעות הרדמה אפידורלית או ספינלית6. פירוש הדבר הוא שאת תהיי ערה כשהתינוק שלך נולד, כך שתוכלי להתחיל ביצירת הקשר עם תינוקך מיד לאחר הלידה.

בדרך כלל תונח מחיצה על החזה שלך, כך שלא תוכלי לראות את הניתוח עצמו6. אם הפרטנר/ית שלך ללידה רוצה לראות מה מתרחש, הדבר אפשרי, כל עוד את מרגישה בנוח.

הגורם הרפואי יבצע את החתך כ-10-20 ס"מ לאורך קו הביקיני העליון, שאותו יש לגלח עבור הניתוח. ייתכן שתרגישי קצת לחץ ומשיכה בזמן ההליך, אך ללא כאב6

למרות שהלידה עצמה אורכת רק כ-5 עד 10 דקות, ההליך כולו בדרך כלל אורך סביב 40-50 דקות5

מה קורה בהמשך

הפרטנר/ית שלך ללידה יוכל להחזיק את תינוקך בזמן פעולת תפירת החתך. התפירה אורכת כחצי שעה, ולאחר מכן את אמורה להיות מסוגלת להניק. כנראה שיהיה לך יותר נוח לשכב על הצד, אבל אם התנוחה אינה נוחה לך, תוכלי לבקש סיוע מהגורם הרפואי.

ההחלמה מניתוח קיסרי נמשכת כשישה שבועות5,6 – יותר מההחלמה הדרושה לאחר לידה נרתיקית. יוצעו לך משככי כאבים, מכיוון שאת עשויה לחוות אי-נוחות וכאב במהלך הימים הראשונים. אם לא יהיו בעיות מיוחדות, את אמורה להיות מסוגלת לחזור הביתה עם התינוק שלך אחרי 24 שעות, אולם רוב הנשים נשארות בבית החולים במשך 2-4 ימים.

 

הפניות

1.   NHS. Labour positions. [Online]. 2020. Available at https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/labour-and-birth/labour/labour-positions [Accessed July 2021]

2.   Tommy’s. Movement and positions during labour. [Online]. 2019. Available at https://www.tommys.org/pregnancy-information/giving-birth/movement-and-positions-during-labour [Accessed July 2021]

3.   NHS. Forceps or vacuum delivery. [Online]. 2020. Available at https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/what-happens/forceps-or-vacuum-delivery/ [Accessed July 2021]

4.   NHS. Assisted Vaginal Birth. [Online]. 2021. Available at https://www.nbt.nhs.uk/maternity-services/labour-birth/labour-birth-complications/assisted-vaginal-birth#:~:text=your%20baby's%20head.-,The%20obstetrician%20will%20wait%20until%20you%20are%20having%20a%20contraction,more%20than%20three%20are%20attempted [Accessed July 2021]

5.   NHS. Overview Caesarean section. [Online]. 2019. Available at https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/ [Accessed July 2021]

6.   NCT. Having a caesarean section: what to expect. [Online]. 2018. https://www.nct.org.uk/labour-birth/different-types-birth/caesarean-birth/having-caesarean-what-expect [Accessed July 2021]

Last reviewed: 28th July 2021

Reviewed by Oriana Hernandez Carrion

x