נכון, הריון אינו מחלה, ועדיין – מומלץ מאד שתעברי אותו תחת השגחה רפואית. מעקב הריון ניתן לבצע אצל רופא נשים בקופת החולים או במרפאות טיפת חלב. הטיפול והמעקב הם חינם, וכלולים בסל הבריאות. רוב הבדיקות המתוארות בפרק זה ניתנות חינם גם הן, במסגרת סל הבריאות. ואולם ישנן בדיקות שאין לגביהן המלצה חד משמעית אך הורים רבים לעתיד בוחרים לבצע אותם במסגרת הרפואה הפרטית, וקופות החולים מאפשרות אותן בתשלום מופחת, במסגרת הביטוח המשלים.
רשימת הבדיקות משתנה מעת לעת, לכן כדאי שתתייעצו עם הרופא שמבצע את מעקב ההריון לגבי נחיצותן. כמו כן, ייתכן שהרופא ימליץ לבצע בדיקות נוספות, בהתאם לנתונים אישיים ולמהלך ההריון.
בדיקות במהלך הריון מסודרות על פי שבועות ההריון
לאחר שאובחן הריון: בדיקות דם
הבדיקות הראשונות שתעברי בהריון יהיו בדיקות דם הכוללות את סוג הדם ו-RH, ספירת דם ורמת סוכר בדם. כמו כן, יבוצעו בדיקות דם לאיתור נוגדנים למחלות כגון אדמת, מחלות מין, נגיף ציטומגלו (CMV) וטפיל טוקסופלזמה. הבדיקות מתבצעות במעבדת קופת החולים, והן כלולות בסל הבריאות.
אם נמצא כי סוג הדם שלך הוא מקבוצת ה-Rh שלילי תקבלי חיסון, הקרוי אנטי D בסביבות השבוע ה-28. להיריון. חיסון זה אמור למנוע מתקפה חיסונית כנגד העובר.
אם לא נמצאו נוגדנים למחלות זיהומיות, תקבלי אבחנה ויעוץ בנוגע למידת הסיכון לעובר, חיסונים שכדאי לך לעשות וטיפול האפשרי.
בדיקות במהלך ההריון: לחץ דם ובדיקות שתן
בדיקות אלה יתבצעו אחת לחודש או יותר על פי המלצת הרופא. לקראת סוף ההריון ייתכן שתתבקשי לבצע אותן כל שבועיים. המטרה: איתור סימנים לרעלת היריון. הבדיקות מתבצעות במעבדת קופת החולים, והן כלולות בסל הבריאות.
בדיקות בהריון שבועות 6-12: אולטרה-סאונד לקביעת גיל העובר
הבדיקה פשוטה, אינה כואבת ומבוצעת בדרך כלל המרפאת הרופא המטפל, דרך הנרתיק. המטרה: הערכת גיל ההריון וניטור דופק העובר.
בדיקות במהלך הריון שבועות 10-13: סיסי שליה (CVS)
בבדיקה זו שואבים כמות קטנה של מי שפיר, ושולחים לבדיקה במעבדה. המטרה: זיהוי עודף או חוסר של כרומוזומים, לאיתור תסמונת דאון והפרעות גנטיות נוספות. הבדיקה בסל הבריאות וניתנת חינם לנשים מעל גיל 35 או בהתאם להמלצת גנטיקאי. באפשרותכם לבצע את הבדיקה על פי רצונכם בתשלום מלא או חלקי, בהתאם לתנאי הביטוח הרפואי. הבדיקה מתבצעת במכון בדיקות.
בדיקות הריון שבוע 10-13: סקר שליש ראשון - אולטרה-סאונד ובדיקת דם
שילוב של בדיקת השקיפות העורפית (אולטרה-סאונד) עם בדיקות דם. בבדיקות הדם נבדקת נוכחות ורמה של 2 חלבונים בדמה של האם. בדיקת שקיפות עורפית בוחנת את קוטר עורפו של העובר. שקלול תוצאות הבדיקות מעלה סטטיסטית את יכולת הניבוי לתסמונת דאון ומומים נוספים. הבדיקה בסל הבריאות במימון חלקי של ההורים. הבדיקות מבוצעות במעבדות קופות החולים.
בדיקות במהלך הריון שבועות 13-17: סקירת מערכות מוקדמת (סקירה ראשונה)
זוהי בדיקת אולטרה-סאונד מאפשרת לגלות מומים באיברים הפנימיים של העובר, בלב, בכליות, בריאות ועוד, וכן בגפיים, בעמוד השדרה, בפנים ובאברים נוספים. הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות, נעשית בתשלום מלא באופן פרטי או באופן במכונים שנמצאים בהסדר עם קופת החולים, על פי תנאי הביטוח המשלים.
בדיקות בהריון שבועות 16-20: סקר שליש שני - התבחין המשולש (חלבון עוברי)
זוהי בדיקת דם לאיתור 3 חלבונים בדמה של האם. שילוב הבדיקות מאתר מומים מולדים, כמו תסמונת דאון, פיגור שכלי ומומים במערכת העצבים. הבדיקה בסל הבריאות במימון חלקי של ההורים ומתבצעת במכוני בדיקות של קופות החולים.
התבחין המרובע (בדיקת אינהיבין A)
ניתן להוסיף לתבחין המשולש בדיקת חלבון נוסף, בנוסף לשלושת החלבונים על מנת להגדיל את רגישות הבדיקה. הבדיקה כרוכה בתשלום נוסף.
בדיקות במהלך ההריון שבועות 18-20: בדיקת מי שפיר
בדיקה הכרוכה בשאיבת מי שפיר תחת ניטור אולטרה-סאונד. המטרה: בדיקת המטען הגנטי ומומים כרומוזומליים של העובר. הבדיקה נערכת במכוני בדיקה ונמצאת בסל הבריאות עבור נשים מעל גיל 35 או במקרים בהם ש חשד לגבי העובר או לנשים בסיכון מוגבר. נשים שאינן זכאיות לבדיקה חינם יכולות לעבור אותה באופן פרטי, בהתאם לתנאי הביטוח המשלים, במכונים פרטיים, בקופות החולים או בבתי החולים.
בדיקות במהלך הריון שבועות 19-25: סקירת מערכות בסיסית (סקירה שנייה)
זו בדיקת אולטרה-סאונד כמעט זהה לסקירת מערכות מוקדמת. הבדיקה הזו נחשבת מדוייקת יותר שכן העובר גדול ומפותח יותר. הבדיקה הבסיסית כלולה בסל הבריאות. ניתן לבצע סקירת מערכות מקיפה יותר, באופן פרטי ותמורת תשלום.
בדיקות במהלך הריון שבועות 24-28: מבחן העמסת סוכר, ספירת דם ונוגדני RH
מבחן העמסת סוכר נועד לאתר סיכון לסוכרת הריונית. במהלך הבדיקה שותים מים שהומס בהם סוכר, ונמדדת רמת הסוכר בדם, כעבור שעה. בדיקות נוספות של רמת הסוכר בדם יערכו בהתאם לתוצאות. בדיקת נוגדני RH מיועדת רק לנשים עם Rh שלילי. הבדיקות בסל הבריאות.
בדיקות במהלך הריון שבועות 30-32: הערכת המשקל ומיקום השליה
זוהי בדיקת אולטרה-סאונד שמטרתה לעקוב אחר גדילת העובר, תנוחת העובר ומיקום השיליה. הבדיקה בסל הבריאות.
בדיקות במהלך הריון שבועות 30-34: סקירת מערכות שלישית
סקירת אולטרה-סאונד, שבדומה לשתי הסקירות הקודמות בוחנת את מערכות גופו של העובר על מנת לשלול מומים שטרם התגלו. הבדיקה שנויה במחלוקת, איננה בסל הבריאות, והיא מבוצעת רק באופן פרטי.
בדיקות הריון שבוע 34-36: משטח GBS
בדיקה זו אינה בדיקה שגרתית, ואולם כל הנשים זכאיות להיבדק בה. המטרה: איתור חיידק סטרפטוקוק B בנרתיק. התייעצו עם רופא הנשים לגבי הבדיקה.
בדיקות במהלך הריון שבועות 37-38: ניטור דופק העובר
הבדיקה מבוצעת אם קיים חשש לירידה בתנועות העובר. התייעצו עם רופא הנשים לגבי נחיצות הבדיקה.
למידע נוסף מקופות החולים לגבי הבדיקות שמציעות כל אחת מהן: